2012. december 31., hétfő

Adventi naptár - az alkotás értéke

Az adventi naptár a boltok többségében a csoki tárolókkal azonos. Ez a Karácsonyváró forma valóban egyszerű, és praktikusnak tűnő megoldás. Mégis, ha a nevelés szempontjából mögé nézünk sok érdekes dilemmát vet fel. Első sorban a fogyasztói elvre tanít, vagyis megvesz, elfogyaszt és vége. Mindemellett az azonnali jutalmazás eszköze lehet. Szóval, nézzük, hogyan lehetne a Karácsonyt váró advent a maradandó alkotás időszaka.

Adventi naptár
A naptár maga megvehető, bár ennek közös elkészítése hasznos időtöltés. Vannak olcsó megoldások rá, mint például a 24 db wc guriga zsírkrétával, festékkel színezve, esetleg egy kevés színes papírcsíkkal díszítve, összefűzve. Persze a gyufásdobozok is nagyon jók összeragasztva, bár talán gyufából nem fogy olyan gyorsan nagy mennyiség, mint a wc papírból. Bármilyen rendszeresen használt doboz jó ötlet lehet. A tárolóknál a neves ünnepeket ábrákkal is megjeleníthetjük. Mi a Mikulás és a Karácsony esetében a wc papír hengerre rajzoltunk. Az adott nap jelzésére gémkapocsra fonallal erősített gesztenye szolgált, hogy az őszi gyűjtött terméseket újra hasznosítsuk (az adventi koszorú díszítését is a gyermek által gyűjtött termések alkották, hogy érezze tevékenysége jelentőségét, hosszú távú hatását). A tárolók mellett rajzolunk egy lapra egy egyszerű fenyőfát, amit együtt kiszínezünk. A sikeres közös tevékenység érdekében érdemes mindent előkészíteni, hogy gyorsan haladhassunk. A gyermek nem szereti a sok "üres járatot". A naptár elkészítése a gyermek számára a kézügyesség fejlesztése mellett a közös tevékenység élményét nyújtja és erősíti a kitartást.

Adventi naptár tartalma
A naptár kincse nem a csoki, cukorka és hasonló nyalánkságok, hanem a gyermeket aktuálisan érdeklő téma képsorozata. A Internetről töltünk le képeket, vagy rajzolunk együtt. A kis képeket rejtjük el a naptárban. Akár matrica is lehet a későbbi egyszerű felragasztás érdekében.

Adventi naptár működése
Az adventi naptárt és a fenyőfa rajzot a gyermek számára elérhető magasságba helyezzük el, és megbeszéljük, hogy hova építjük be a napi rutinba. A naptár napi tárolójából kiveszi a gyermek a képet, és felragasztja a fenyőfára. A napok alatt folyamatosan szépül a közös karácsonyfa.

Adventi naptár értéke
Az előkészítés közös tevékenysége a feladattudatot, kitartást, a közös minőségi időt adja. A napi rutinba beépített fenyőfa díszítés a rendszerességet, kiszámíthatóságot és az ünnep közeledtének idői jelzését segíti. A folyamat során a gyermek megéli a fenyőfára ragasztott képek által a díszítés és alkotás élményét. Felkészül a karácsonyfa díszítésére, annak imitált kétdimenziós változatával. Végül az általa feldíszített fa egyben alkotás, amely kitehető a hűtőre vagy akár képkeretben a falra. Minden évben a gyermeket érintő témát dolgozva fel a motivációja megőrizhető a közös élménynek.