2012. február 23., csütörtök

A drága nem mindig szükségszerű

Anyaként én is megélem, és a környezetemben látom, hogy más anyukák is hányszor esnek áldozatul a gyermekeknek készült drága holmik reklámhadjáratának. Persze igaz, hogy olcsó húsnak híg  a leve, de nem minden esetben. Azt gondolom, a termékek a valójában a lelki békénkre bazíroz. Vedd meg az adott terméket, és akkor biztosan mindent megtettél a gyermekedért. De tényleg így van ez? Nem. Nincs szüksége a gyermeknek a sok drága holmira.


Babák
szoptató párna- Általános párnával is helyettesíthető. A kanapét díszítő kispárnákból és a kanapé karfájából tökéletes szoptatóhely alakítható ki.
 bútor - A gyermekbútorok széles választékából nem is javasolnék. Én a használt bútor híve vagyok, mert kis korban nem érdekli a gyermeket a bútor kinézete, és csak mi idegeskedünk, mikor lecsavarja a fogantyút, rángatja a fiókot, csapkodja az ajtókat. Nálunk használt ifjúsági bútor van a gyermek szobájában, aminek a fogantyúira színes lufikat tettünk. A gyermeknek egy szava sincs, ráadásul a lufikat csattogtatva húzogatja, ami ismételten látvány-, hang- és tapintásélmény. A polcokon pedig nem sorakoznak szépen a játékok, hanem a törlőkendők papírdobozaiban halmozódnak. Nem idegeskedek a rendetlenség miatt, és már korán el tudtuk kezdeni a rendrakás szoktatását. Dobozokba halmozni sokkal egyszerűbb, mint egyesével szedegetni. A pelenkát is nagy kiszerelésben vesszük, így sok karton dobozunk lett, amik a nappaliban is jó szolgálatot tesznek a gyermeksziget kialakításánál és rend tartásánál. A dobozok sokszor alapvetően szépek és színesek a gyermekeknek, de mi is kidíszíthetjük őket.
 különböző speciális samponok - Ha a baba bőrével nincs különösebb probléma az orvos által felírt fürdető kenőcs tökéletes. A titok, hogy nem a baba bőrére kell kenni, hanem egy diónyi mennyiséget a két kezünk között szétdörzsölni a fürdővízbe.
 biztonsági fürdető kád - Egy egyszerű kád az asztalon, vagy állványon tökéletesen megteszi. A lényeg, hogy állva kényelmesen fürdethesd a gyermeked. Így rá tudsz összpontosítani. A helyet úgy érdemes kialakítani, hogy idővel nagy pacsa lehet.
Az első cipő
 ruhák - Ma már talán ez az a terület, ahol  az anyukák praktikusan cserélgetnek egymás között és használt kereskedésekben vásárolnak vagy online felületen. Kis korban alig kopik, idősebb korban meg annyira koptatja, hogy nem éri meg állandóan újat venni. A cipőn viszont nem érdemes spórolni. Vegyünk mindig újat, hogy a láb egészséges fejlődése biztosított legyen.
 játékok - Ez a legveszélyesebb terület, rengeteg van belőle. Érdemes végiggondolni, hogy a meglévő eszközökből mi használható fel, pl. színes szóróújságok, amiket a postás hoz, színes szalagok, festett wcpapír henger, gyermekkori plüs állatok. Ezek ugyanúgy megfelelnek a kiságy fölé akasztott kezdeti vizuális élménynek. Később az általad használt eszközök lesznek a legjobb játékok, mert állandóan a lábad alatt lesz, és azt figyeli, mit csinálsz. Ő is fazekat és kanalat akar majd.
 járássegítő - Csodás játékokkal kiegészített járássegítők kaphatóak jó áron, de a gyermek számára nem létfontosságú. Gyógypedagógusként inkább annak örültem, hogy minél tovább kúszik, mászik az erre alapozó képességek biztonságos fejlődése érdekében. De ha már mindenképpen járásra kell ösztönözni, megteszi egy guruló porszívó vagy kisszék, amit később használni tud. (Cikk erről a témáról itt).
 Fejlesztő játékok - Csodás, praktikus és teljesen felesleges formái is megtalálhatóak a piacon. Ezen a területen is a mindennapos híve vagyok. Sokszor emlegetett feladat a játékok rendszeres cseréje, hogy a gyermek számára izgalmas legyen. Nem egyszerűbb a lakás meglévő eszközállományára támaszkodni, mint állandóan vásárolni?

Néhány ötlet fejlesztő játékra
- szóró újságok, prospektusok: kitapétázhatóak vele felületek, kivághatóak belőle képek, arcok a kisbabának. Mesekönyvszerűen lehet benne keresni már ismert szavakat, mint pl. porszívó, kanna, kanál, alma. Mi rendszeresen átnézegetjük, és nagy öröm a gyermekemnek, mikor egy nemrég tanult szóhoz tartozó képet talál. Színesek, látványosak, így montage is készíthető belőle, ami a falra kerülhet, vagy A/4-es lapokra ragasztva kiskönyv állítható össze belőle. Így saját képeskönyvet szerkeszthetünk.
- konyhai dobozok: a vitaminok, citromlé műanyag dobozait, üvegeit használjuk játéknak. Édes, amikor főzés közben a lábamnál ő is kavargat a régi fagyis műanyag kanállal egy dobozában. A sorozatként kapható fémtálak tökéletes játékok a kisebb- nagyobb gyakorlásához, egymásba pakoláshoz.
- popsikrémes dobozok: A kedvencem. Eleinte gondoltam, jó lesz gyöngy tartónak, aztán ez lett a játék mindenhol. Még a kádban is ezzel játszik. Megtanulta vele az önt fogalmát, a tető ráhelyezésével fejlődött a finommozgása.
Lámpadísz
- wc - papír, papírtörlő hengerek: Kiszínezve lámpadísz, szobadísz lehet, de összeragasztva ceruzatartó. A két végét befedve erős anyaggal és magokat beletéve csörgő, bár ezt sokszor kell felújítani, mert hamar elhasználódik. Önmagában pedig tökéletes kukucska- vagy szarvas bőgő játék
- színes szalagok: akasztónak, játéktartónak, cirógatónak, kötélhúzó játéknak is tökéletes. Szerintem még egy halom ötlet lesz még, ahogy nő a gyermek.
- színes zacskók: Csak nagyobb korban ajánlott a fulladás veszélye miatt, de utána imádott pakoló eszköz. Mi szelektíven gyűjtjük a szemetet, így a papíros zacskó a kedvenc. Kipakolja belőle a kisebb nagyobb papírdarabokat, miközben átnézi, megnevezi őket a lábam alatt. Ez idő alatt én pedig biztonságban elmosogatok.
- teásdoboz: A gyermek akár fél órát is eljátszik azzal, hogy a teásdobozba ki- és bepakolja a filter papírt.

És ami csak egy apa ötlete lehet
A családunkban a férjem és a gyermek közös rituáléja a tea elkészítése. Apa csinálja, a gyermek ölben nézi, mutogatja, mi után mi következik. Az eljárás része, hogy a teafilter tartalmazó papírtasak a gyermeké, de előtte apa megszagolja mondva, hogy illatos. A gyermek is megszagolja, és ő is mondja. Végül megszagoltatja mindenkivel, aki a közelben tartózkodik. Ennek a közös eseménynek köszönhetően szagol, figyel, és apjával szorosabb kapcsolata alakult ki.

2012. február 14., kedd

Napló formák az emlékezéshez

A gyermek felcseperedését megörökíteni élmény, mikor elszakadt tőlünk a visszaemlékezés tárgyává válik.

A naplóírásnak egy bibije szokott lenni, ami miatt a szeretett tevékenységből utált kényszer válik: Sok vélt és valós ok miatt elmarad a napló írása, és már szinte behozhatatlannak tűnő a távolság a valóság és lenyomata között.

Saját gyakorlat 1,5 éves naplóírása alapján a következő tapasztalatok alakultak ki:

Naplóformák
Folyamatos készítést igénylő formák:
- füzetszerű folyamatos írás
- füzetszerű folyamatos írás képekkel
- naptárba írás
- naptárba írás képekkel
Időszakos készítést igénylő formák:
- album készítése alácímkézéssel
- scrapbook kézzel készített
- scrapbook digitális formában
- montage
- mesekönyv
- fotókönyv

Naplózás szabálya
- a saját élvezetet nyújtó munkaforma megtalálása
- rendszeres beépítése a napi heti vagy havi tevékenységsorba
- szükséges kellékek előre biztosítása

Naplózási tapasztalat
- Füzetszerű folyamatos jegyzet: összefolyik a sok információ, így érdemes színekkel, aláhúzással, jelekkel tagolni az információkat.
- Füzetszerű folyamatos jegyzet képekkel: a képek elkészítése időt vesz igénybe, így a jegyzetelés függ a képek elkészítésének idejétől. A képek vagy a szövegek közé ékelődhetnek vagy a szövegek alá helyezhetőek. Itt is összekapcsolódhat a szöveg a képekkel, vagy előre meghatározott hely kihagyható a képeknek. A kép elkészítésének hosszú ideje alatt kimaradó jegyzetelés lohaszthatja a lelkesedést.
- Naptár: Az előző nehézséget oldja fel, mert minden napra adott méretű hely van. Erre a legalkalmasabb a napi 1 oldalt biztosító naptár. Ebbe is ragaszthatóak képek, címkék, rajzok, illetve a színezés, jelek alkalmazása személyesebbé teszi az emlékünket. A telefonjegyzékbe, mivel ABC-s, a gyermek megjelenő hangjai, szavai jegyzetelhetőek szótár formában dátumozva a valós szó és a kiejtett forma rögzítésével.
- Album: a képek kiválasztása és alácímkézése időszakos munkát igényelnek. Ha sikerül a nagy pillanatokat lekapni, akkor valós emlék, de ez ritka. Inkább arra jó, hogy szelektált emlék legyen. Érdemes egy évet vagy korszakot egy albumba tenni. Az ismerősök nem szeretnek több 100 képet nézegetni! :-)
- Srapbook: időszakosan készíthető, nagyon személyes arculatot biztosít. Az igazán kreatívak számára a kibontakozás lehetősége. Nem érdemes kész csomagokat venni. Elég egy strapabíró vastagabb lapokat varrva tartalmazó füzet és az otthon talált csomagolópapírok, újságok, szalagok az ünnepekről, címkék a bébi ételekről, fürdősamponokról, játékokról, gyermek rajzok. Scrapbook lehet egy idő múlva a naplóból, naptárból, mesekönyvből, de még az albumból is.
- Montage: a képösszevágások ismét időszakos munkát igényelnek. A montage készülhet képkeretbe kitételre, vagy akár gyűrűs mappába lefűzve kiskönyvnek vagy scrapbooknak.

2012. február 6., hétfő

Idő saját magunkra - Anya ideje - Ötletek

Az Idő saját magunkra - Anya ideje 2012. január 31-én lejárt nyeremény játéka során sok jó ötletet gyűlt össze az olvasóktól, melyekből most egy csokor állt össze. Köszönet a megosztott bevált módszerekért.

Saját idő, de mikor, hogyan? Ez nehéz kérdés gyermek mellett, mégis van rá megoldás!
Mikor: amikor a gyermek alszik, vagy elfoglalja magát. Ha nem alszik, de mégis kéne idő saját magunkra, akkor érdemes érdekes tárgyakkal teli dobozt adni neki, aminek a felfedezése egy időre szabad időt enged számunkra.
Hogyan: Betervezve mégis a spontán helyzetekre nyitottan maradva. Erről szólt az első bejegyzés.

A beküldők által összeállt ötlettár

Mire fordítják a szabadidőt?
1) feladatok ellátása,
2) kikapcsolódás egyedül,
3) kikapcsolódás párral

Hogyan oldják meg?
1) házimunka napközben elvégzése a gyermekkel, este, amikor a gyermek alszik, szabadidő
2) esti fürdő- 20 perc kikapcsolódás, ellazulás egyedül
3) felügyelet biztosítása rokonok, ismerősök által
4) Esti film nézés a férjjel, míg a gyermek alszik

Köszönet az ötletekért.
Most pedig jöjjön a nyertes kisorsolása